Amb una població mundial cada vegada més concentrada a les ciutats es fa necessari gestionar aquest creixement per tractar de mantenir la nostra qualitat de vida. La sostenibilitat, l’estalvi o la racionalització dels espais centren el debat i la mobilitat juga un paper important a l’hora d’articular aquests conceptes.

El futur del transport urbà probablement passarà per ser un mix de transports que puguin cobrir diferents necessitats en diferents moments. Una conjugació intel·ligents de taxis, bicis, trens, busos, etc., capaços de conviure per millorar els desplaçaments urbans.

Però a més, la mobilitat aspira progressivament a ser ordenada i sostenible. Les grans urbs europees com Londres, París o Madrid estan implementant mesures en aquesta direcció, com la prohibició de circulació a vehicles vells (més contaminants), la incentivació de l’ús del transport públic i la bicicleta o l’aposta pels vehicles elèctrics.

Un dels principals reptes a les ciutats és canviar el model actual, en el que el cotxe particular és fonamental, per un altre en el que els ciutadans puguin desplaçar-se d’una manera molt més sostenible i amable amb el medi ambient.

transporte-sostenible

Una bona opció per optimitzar recursos és, per exemple, oferir solucions de mobilitat que atenguin les necessitats d’un ciutadà i, immediatament després, les d’un altre i així successivament.

Es tracta d’una gestió global, sostenible, intel·ligent… i tecnològica. La mobilitat del futur necessita una fèrria aliança amb la tecnologia, especialment amb el mòbil que aporta el dinamisme, la flexibilitat i la llibertat que requereixen els nous temps.

Aplicacions de gestió de flotes corporatives o de taxis, comunicació entre vehicles, reserves i formes de pagament mòbil, connexió amb altres dispositius, internet de les coses… En el punt de mira: els cotxes autònoms.

D’altra banda, les opcions que ofereix l’economia col·laborativa han vingut per quedar-se. Tant plataformes o serveis tipus BlaBlacar i Uber, com empreses que ofereixen noves formes d’intermediació (mytaxi). Sobretot, una vegada es resolgui la conflictivitat jurídica que genera l’absència de normativa que aplica en alguns casos.

En definitiva, la propietat serà complementada, o substituïda, per béns o serveis que podràs gaudir, però que seran d’altres. Com passa amb les oficines, els cotxes o els apartaments de lloguer.