Viatjar i conèixer llocs nous és sens dubte una activitat apassionant, però aquests últims anys ha augmentat l’interès per noves formes de turisme. El viatger ja no es conforma a visitar una ciutat i anar a dormir a l’hotel: ara busca experiències, aprenentatges, viure la destinació des de dins, conèixer a les seves gents i la seva gastronomia. Si et sents identificat amb aquest tipus de viatger, l’enoturisme pot ser una bona fórmula.

L’enoturisme o turisme enològic consisteix a viatjar a una zona vitivinícola per conèixer des de dins el món del vi: bodegues, vinyes, elaboració, història… En aquests viatges l’interès o reclam principal és el vi, tot i que sol anar de la mà amb la gastronomia, la cultura i l’amor pels entorns rurals.

A diferència del que molts imaginen, l’enoturisme no només consisteix a visitar bodegues. Hi ha diverses activitats complementàries que fan del turisme enològic una experiència cultural completa.

Què ha canviat?

Visitar una bodega no és una cosa nova, però ara es fa de manera diferent: experiències de realitat virtual, la possibilitat de convertir-te en enòleg per un dia, exposicions d’art contemporani o tractaments de bellesa i salut com la teràpia amb vi.

Bodegues, hotels i denominacions d’origen no deixen de sorprendre amb les seves noves apostes enoturístiques per gaudir del vi i la cultura que l’envolta amb tots els sentits. Un pla ideal per compartir tant en parella com amb amics o també en família.

A Espanya, per exemple, la bodega Pagos de Leza (Rioja Alabesa) desenvolupa activitats sorprenents que van des del maridatge de vi i xocolata, concerts entre barrils i visites teatralitzades fins a propostes que integren dansa, pintura o escultura.

enoturismo-reinventa-bodegas-musica

A la D.O. Rías Baixas, la bodega Terras Gauda aposta per les rutes de senderisme, passejos en bici, activitats aquàtiques i tasts dels seus vins. D’altra banda, la bodega de La Rioja Ramón Bilbao brinda als seus visitants la possibilitat de col·locar-se unes ulleres de realitat virtual amb una visió en 3D i estèreo per acompanyar al raïm des que neix el cep fins a la copa de vi.

enoturismo-reinventa-bodegas-excusion-bici

Quan fer enoturisme

Qualsevol època de l’any és bona per fer enoturisme, però la més bonica per a molts és el final de l’estiu i el principi de la tardor, entre agost i octubre, moment en què comença la verema i es pot contemplar o inclús participar en el procés de recol·lecció del raïm.

enoturismo-reinventa-vendimia

L’enoturisme ha arribat per quedar-se i els seus atractius són molts, per això cada vegada té més adeptes. Tu ja l’has provat?