Què seria de les nostres vides sense poder viatjar? I sense la música? Preferim no imaginar aquest escenari, però sens dubte la música sempre ha estat molt lligada al turisme gràcies l’incomptable nombre de cançons que alguna vegada han elogiat o han tingut a una ciutat com a influència. Ja saps que des de Travel Partners estem a la teva total disposició per tal que el teu viatge somiat surti a la perfecció, però si ara mateix vols traslladar-te a un altre lloc simplement amb la màgia de la música, des d’aquí et proposem algunes de les cançons i artistes que més han fet per potenciar el turisme internacional.

canciones lugares

Photo by Mohammad Metri on Unsplash

Estats Units d’Amèrica

Podríem recórrer de costa a costa el país simplement fent parades per les nombroses cançons que tenen al seu títol el nom d’una ciutat estatunidenca. Nova York, com era d’esperar, sempre ha estat un lloc d’allò més reverenciat tradicionalment pels músics. Liza Minelli va ser la primera a entonar l’icònic New York, New York compost per John Kander i Fred Ebb per la a pel·lícula del mateix nom de Martin Scorsese estrenada l’any 1977, però no va ser fins tres anys més tard que el mateix Frank Sinatra es va atrevir a gravar la versió que tots coneixem i tenim al cap quan passegem entre els seus gratacels. Alicia Keys també compta amb un tema anomenat New York, la banda LCD Soundsystem li va dedicar a la ciutat una balada d’amor-odi amb el reivindicatiu New York, I Love You But You’re Bringing Me Down i els U2 van escriure una carta personal a un dels seus barris més inspiradors amb Angel of Harlem.

Més enllà del famós Streets of Philadelphia que li va valer un Oscar a la Millor Cançó a Bruce Springsteen l’any 1994, el musical Chicago que s’ambientava a la ciutat del vent o el tema amb el mateix nom que va popularitzar el cantautor Sufjan Stevens el 2005, no hem d’oblidar altres joyes musicals d’inspiració estadounidenca: des de el California Gurls de Katy Perry o el Viva Las Vegas que al seu dia entonava amb orgull Elvis Presley, passant pel Sweet Home Alabama dels surenys Lynyrd Skynyrd o aquell San Francisco (Be Sure to Wear Flowers in Your Hair) cantat per Scott McKenzie que el 1967 va ser banda sonora oficial de l’Estiu de l’Amor.

Europa

El Vell Continent no es queda endarrere, en absolut, pel que fa a cançons que reivindiquen o tenen com a protagonista a una de les seves ciutats. Per exemple, l’actualment belga Waterloo no només va ser l’escenari del desenllaç de les guerres napoleòniques, sinó que també va servir als suecs ABBA per guanyar el Festival d’Eurovisió l’any 1974 i convertir-se immediatament en les majors estrelles de l’època.

Tots recordaran el London Callin dels britànics The Clash que va ser un himne per a la generació punk de finals dels setanta a l’altura de God Save the Queen dels Sex Pistols. Tot i que altres ciutats conegudes per tots també han tingut els seus himnes musicals. Sense anar més lluny, tant Coldplay com Imagine Dragons tenen a la seva discografia una peça titulada Amsterdam, La Unión el 1984 va viatjar a la capital francesa a la recerca del Hombre-Lobo en París, Billy Joel i els electrònics Ultravox es van aprofitar del Vienna com a escenari per a dos temes d’autèntic desamor i, de la mateixa manera, Revolver en companyia de Bunbury (Faro de Lisboa) i Charles Aznavour (Lisboa) van rendir el seu particular homenatge a la capital portuguesa.

Espanya

Resulta lògic que molts artistes nacionals usin ciutats espanyoles com a eix argumental de les seves cançons, però ens segueix sorprenent moltíssim que grans noms de la música internacional hagin acabat enamorats de la nostra terra. Freddie Mercury en companyia de la soprano Montserrat Caballé ens va deixar amb la boca oberta amb la seva majestuosa Barcelona (encara que es va popularitzar a les Olimpíades de l’any 1992 realment es va editar per primera vegada el 1987), i més recentment tant Jewel com Ed Sheeran també han titulat una de les seves composicions amb el nom de la capital catalana.

Shakira, tot i viure actualment a Barcelona, l’any 2001 (abans de conèixer en Gerard Piqué) es va marcar un Te dejo Madrid que va calar estupendament a la radiofórmula de l’època, així com aquell Quédate en Madrid de Mecano publicat el 1988 en el seu moment de màxima popularitat. Tot i que no hem d’oblidar altres referencies pàtries del món de la música: Miguel Bosé va encertar de ple amb aquell Sevilla que s’incloïa al seu àlbum Bandido de 1984, Jaime Urrutia i els seus Gabinete Caligari no varen dubtar a gravar Camino Soria l’any 1987 i onze anys més tard Duncan Dhu titulava una de les seves millors cançons simplement Córdoba.