Després del bleisure (combinar oci i feina), ara sorgeix un altre concepte similar: el workation. Una paraula que està de moda des de fa algun temps a Estats Units, però sobre la que encara hi ha molt poca documentació en català a la xarxa.

Treballar en workation és teletreballar des d’un destí vacacional. La gràcia està en el fet que una vegada acabes la teva feina, et trobes en un entorn molt més motivador que la típica rutina.

Aquells qui ho practiquen asseguren que és semblant a unes vacances a les quals t’has d’endur la feina, però es tracta més aviat de “vacacionar” durant la teva jornada de treball habitual, al llarg de tot l’any.

Tot i que la paraula és realment nova, el concepte no. Alguns derivats del workation són molt habituals:

workation-ciudad

El que ha d’assistir a una conferència i aprofita per visitar la ciutat.

El que és autònom i busca llocs agradables per teletreballar.

L’empresa que trasllada les seves oficines a llocs costaners durant algunes setmanes per incentivar als seus empeltats.

La que organitza campaments de workation per tal de millorar la feina en equip.

Qui treballa en workation treballa per objectius i no complint un horari. És clar que això és quelcom que també es podria fer des d‘una oficina, però la diferència està en el que passa quan apagues l’ordinador: una ciutat per descobrir, un poble pintoresc o una platja paradisíaca esperant a ser explorats…

La productivitat no és l’únic avantatge. La feina des de llocs diferents dels habituals també pot disparar la creativitat. A més d’enriquir les sinergies que poden sorgir gràcies als contactes que facis. Sobretot en el cas dels qui treballen en projectes internacionals.

Però atenció: no tot val quan fas workation, ni el workation està indicat per a tothom. Si vols que funcioni i sigui realment eficaç i renovador cal tenir en compte una sèrie de recomanacions, tal com passa amb la feina d’autònom en general:

workation-orden

Donar prioritat a la feina respecte al temps d’oci: per no sucumbir a les temptacions, és útil marcar-se un horari.

Tenir dies lliures. Si no, tindràs la sensació d’estar sempre treballant.

Ser organitzat: tenir sempre a mà tot el que necessites, ja sigui al teu portàtil, al núvol o en paper. Si no, en arribar a un lloc de treball estrany, perdràs un temps preciós buscant els recursos per a les tasques que has de completar aquell dia en lloc de posar-te a produir de seguida.

Transmetre estabilitat als clients: no els importa si ets a Bixkek o a Madrid mentre compleixis amb la feina acordada. Els temps estan canviant.

Necessitaràs una bona connexió wifi i un espai adequat per treballar, això si. Però la resta t’ho pots muntar com millor et convingui sense renunciar als plaers de unes vacances.